A-vitamin
A színes zöldségekben (sárgarépa, paradicsom stb.) provitamin formájában található a béta-karotin, amit szervezetünk szükségletei szerint A-vitaminná vagy retinollá alakít át. Mivelhogy a karotin nem szívódik fel olyan könnyen a bélből, mint az állati eredetű ételekben található A-vitamin, hatszor annyi növényi karotin szükséges, mint az állati eredeti retinol. A normális vegetáriánus étrend még így is megfelelő A-vitamin-mennyiséget biztosít. Nem így van ez az állati eredetű ételek esetében, amelyekben az állati máj, bizonyos halak vagy tejtermékek kivételével elég kevés van. A sovány hús A-vitaminban nagyon szegény.
A WHO szerint a világ bizonyos részein az A-vitamin a leginkább hiányzó vitamin.
Feladatai
• A retinában a látási pigmentek kialakítása. Az A-vitamin hiánya kevés fényben akadályozza a látást (szürkületi vakság).
• A bőr, a szem, a száj és a belső szervek fedősejtjeinek kialakítása és fenntartása. Ha az A-vitamin hiányzik, a bőr és különösen a szemet borító kötőszövet kiszárad és meggyengül. A hiány súlyos esetben vakságot okozhat. A harmadik világ gyermekei között a vakság sok esetben A-vitamin-hiány következménye.
• Erős antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a rákos daganatok kialakulását szerveinkben. Ezt a hatást növényi provitaminként (karotin) fejti ki. Bizonyított, hogy a sok zöldséget (különösen sárgarépát) fogyasztó dohányosok között kevesebb tüdőrákos eset fordul elő, mint a kevés karotint fogyasztók között.
Napi A-vitamin-szükséglet
Gyerekek: 300-400 µg
Felnőttek: 750 µg
Terhes és szoptatós anyák: 1200 µg
A túladagolás is veszélyes
Ahogy a másik zsírban oldható vitamin, a D esetében történik, az A-vitamin túladagolása retinol formájában, ahogy az állatokban található, mérgező az ember számára. Ezért a sarkvidéki vadászoknak azt ajánlják, hogy ne fogyasszák a rókák és jegesmedvék máját, amiben nagy mennyiségű A-vitamin halmozódik fel. Az A-vitamin tartalmú gyógyszerkészítményeken is felhívják a figyelmet túladagolás veszélyére. A klinikai gyakorlatban A-hipervitaminózkisként ismert mérgezés tünetei: gyengeség, idegesség, csontfájdalmak, kalciumhiány, fejfájás és szédülés.
Növényi étrenddel az A-vitamin-szükséglet megfelelően biztosítható karotin formájában. Rákmegelőző hatásán túl a karotin esetében (növényi A-provitamin), nem áll fenn túladagolás veszélye, mivel a szervezet kizárólag annyi A-vitamint állít elő, amennyire szüksége van.
A vitaminok és eredetük Amit a zöldségekről tudni érdemes