Vitamin
A-vitamin
A színes zöldségekben (sárgarépa, paradicsom stb.) provitamin formájában található a béta-karotin, amit szervezetünk szükségletei szerint A-vitaminná vagy retinollá alakít át. Mivelhogy a karotin nem szívódik fel olyan könnyen a bélből, mint az állati eredetű ételekben található A-vitamin, hatszor annyi növényi karotin szükséges, mint az állati eredeti retinol. A normális vegetáriánus étrend még így is megfelelő […]
A vitaminok és eredetük
A vitaminok szerves anyagok, melyekre szervezetünknek nagyon kis mennyiségben van szüksége, de nem képes saját maga előállítani. Ezért ezeket a táplálkozás során kell biztosítani. A vitaminok ismerete viszonylag újkeletű. Lényegében mindet a huszadik században fedezték fel. Korábban már felismerték, hogy ha állatokat kísérletképpen kizárólag szénhidrátokat, zsírt és fehérjét tartalmazó ételekkel táplálnak, az állatok növekedése megáll, […]
Hogyan hatnak a vitaminok?
Ha a szervezetét mint egy autót és a vitaminokat mint gyújtógyertyákat képzeli el, akkor egészen jó képe lesz arról, hogyan működnek bennünk ezek a fantasztikus kis mennyiségű élelmiszer alkotórészek. A vitaminok enzimrendszereink alkotórészei, amelyek gyújtógyertyaként szabályozzák, állítják be anyagcserénket, és nagy teljesítményre tesznek bennünket képessé. A vitaminok az anyagcserénket szabályozzák különböző enzimrendszereken keresztül. Egyetlen vitamin […]